Konstrukce, tipy & triky

Trochu větší lineární servopohon

Když je potřeba trochu větší servo, než jaké nabízí modelářská technika, přijde ke slovu nabídka průmyslových výrobků nebo firem specializovaných na amatérskou robotiku.


 Programování Bluetooth modulů HC-05

Bluetooth moduly HC-05 jsou od výrobce nastaveny tak, že je lze „nějak“ předdefinovaně použít, nicméně pokud potřebujeme změnit třeba přenosovou rychlost nebo jen navázat spojení mezi dvěma moduly, neobejdeme se bez nastavení („naprogramování“) pomocí AT povelů. Jak na to? Není to složité, ale trochu pracné, a také náročné na pozornost a pečlivost.


PICAXE pro začátečníky – maják a siréna

Obvykle se začíná blikající LEDkou, ale s několika dalšími součástkami už je možné vytvořit i něco smysluplnějšího – třeba vylepšení policejního, sanitního  nebo hasičského autíčka.


„Inteligentní“ ručkové měřidlo s PICAXE

Ručková měřidla jsou z hlediska rychlé kontroly, zda je měřená veličina ve stanovených mezích, vhodnější, než měřidla s digitálním údajem. Jejich vlastnosti je možné výrazně vylepšit spojením s mikrokontrolérem.


Zvuk parní lokomotivy s PICAXE

Po konstrukci, která mikrokontrolérem PICAXE 08M mimo jiné imituje zvuk lodního parního stroje, se tentokrát podíváme na jiné zapojení původem z Austrálie. Jeho autor se zabývá především zahradní železnicí, šel trochu jinou cestou a dosáhl výsledku, který určitě stojí za povšimnutí.


Generátor zvuku motoru s PICAXE

Bond, Alan Bond. Tak nějak se může představovat jeden z členů klubu lodních modelářů, kteří se scházejí v Setley Pond, v hrabství Hampshire na jihu Anglie. Právě tento modelář a elektronik si před několika léty předsevzal vytvořit s PICAXE 08M zvukový modul pro simulaci chodu lodních motorů, a to benzínových i dieselových, případně i pístových parních strojů.


Ovládání pomocí Bluetooth

Spojení přes Bluetooth v pásmu 2,4 GHz sice nemá velký dosah, ale v rámci místnosti většinou stačí, je poměrně spolehlivé, a od doby, kdy se stalo součástí téměř všech mobilních telefonů, je vždy po ruce. Jak to udělat, abychom byli schopni přes Bluetooth ovládat jednoduchá i složitější zařízení?


Jak napájet PICAXE z „octové“ baterie

Pokus popsaný v následujícím článku nemá konkrétní praktický účel, jde jen o zábavné předvedení, jak jednoduše vyrobit elektrochemický zdroj elektrické energie schopný napájet i mikrokontrolér PICAXE. Můžeme jej ale brát také jako příklad, jak lze účinně snižovat spotřebu zařízení a „vyjít“ s omezeným množstvím energie. A věřte nebo ne, toto je problém, který zaměstnává mnoho špičkových odborníků, a na němž závisí projekty za miliardy dolarů.


Programovací kabel AXE025

Návod na výrobu programovacího kabelu, který je používán ve všech vývojových konstrukcích a stavebnicích Hobbyrobot


Programovací kabel AXE026

Výrobce mikrokontrolérů PICAXE, firma Revolution Education Ltd. používá ve svých konstrukcích a vývojových kitech jinak provedený kabel. Místo třípinového krimpovacího konektoru je pro připojení k PICAXE použit stereofonní audiokonektor „jack“ o průměru 3,5 mm, který se často používá pro připojení sluchátek.

Takto pak vypadá jeho zapojení:

Proč jsme se v Hobbyrobotu rozhodli toto zapojení nepoužívat?

Sluchátkový kabel je mnohem tužší, než ten, který se používá u kabelu AXE025. Tuhost kabelu má za následek nepříjemné „tahání“ konstrukce (zvláště při vývoji) po pracovním stole a pokud používáme nepájivé kontaktní pole, často dochází díky tuhosti kabeli ke špatnému kontaktu a k různým „podivným“ závadám.

Konektory „jack“ 3,5 mm nejsou příliš spolehlivé. Levné čínské klony, které jsou k dispozici ve většině elektroprodejen, jsou vyrobeny z termoplastických materiálů, které se při pájení deformují a pájecí očka konektoru se ještě navíc špatně pocínovávají. U protikusů k tomuto konektoru je situace ještě horší – kontakty se častým zasouváním konektoru rychle zdeformují a přestávají vést. To, co se u sluchátek projeví jako zapraskání nebo drobný výpadek hudby, u PICAXE znamená, že se nepodaří program nahrát.

A posledním důvodem je „podivné“ zapojení kabelu. Pro připojení konektorů „jack“ se používá dvojžilový stíněný kablík, který má stínění zapojeno na kontaktu „a“.  Kontakt „a“ je ale u kabelu, zapojeného podle doporučení výrobce ovšem určen pro signál „serial out“! Vést digitální signál po stínění a naopak vést zemní propoj vnitřním kabelem je – uznejte sami – přinejmenším podivné. Při podrobnější prohlídce je možno zjistit, co výrobce k tomuto kroku nejspíš vedlo: je to proto, aby na „špičce“ konektoru, u níž je největší pravděpodobnost dotyku s živou částí zapojení, byl zemní a tedy neaktivní potenciál.

Protože naši zákazníci ale občas kabel AXE026 potřebují, zajistili jsme jeho výrobu z trojžilových kablíků a všechny signály jsou tedy vedeny samostatným kabelem a nikoli jen měděným opletením.


Programovací kabel AXE027

Tento kabel umožňuje přímé připojení k počítačovému rozhraní USB. Jak jsme si ale ověřili nejen osobně, ale i na diskusních fórech, které se mikrokontroléry PICAXE zabývají, občas se při instalaci ovladačů pro tento kabel ještě vyskytují problémy. Proto prozatím doporučujeme používat kombinaci převodníku USBCOM3 a kabelu AXE025 nebo AXE026. Krom zcela bezproblémové instalace ve všech operačních systémech Windows, (včetně Win 8) vychází i cena této kombinace na našem trhu mnohem příznivěji.